61748376-robert-prosinecki

Nogometni savez BIH u potrazi za novim selektorom

Nove kvalifikacione utakmice su na programu jako brzo, u oktobru, tako da za manje od dvije sedmice klubovi moraju dobiti pozive za naše reprezentativce.

Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će u Sarajevu raspravljati o ostavci selektora A reprezentacije Roberta Prosinečkog te povući i prve poteze kada je riječ o njegovom nasljedniku.
Prosinečki je i jučer po povratku u glavni grad BiH iz Armenije, gdje su Zmajevi u nedjelju doživjeli debakl, potvrdio svoju odluku, koju bi danas članovi Izvršnog odbora NS BiH trebali usvojiti na vanrednoj sjednici.

Predsjedniku Saveza Elvedinu Begiću i saradnicima potom slijedi vrlo zahtjevan zadatak oko izbora novog selektora budući da već za mjesec dana reprezentacija igra nove kvalifikacione mečeve za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Naime, prvo ćemo dočekati selekciju Finske u Zenici već 12. oktobra u susretu koji jednostavno BiH mora pobijediti, a potom tri dana kasnije gostujemo Grčkoj.

prosinecki

U svakom slučaju, Prosinečki nije jedini krivac za loš plasman u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, ali postavlja se pitanje ima li naš državni tim uopće igrački kadar i tim za veće domete. Kao što je to do utakmice u Jerevanu mislio i tvrdio Prosinečki, koji i dalje smatra da odluku o ostavci nije donio ishitreno.

Sve što se dogodilo je malo ko očekivao. Nedavno sam s Prosinečkim razgovarao i bio je veliki optimista da ćemo otići na Evropsko prvenstvo – kazao je “trener svih trenera” Ćiro Blažević.

Istaknuo je da je nogomet čudan sport.

– Vidite šta se desi. BiH odigra sjajno u Ligi nacija, ali sve je to vrlo nesigurno. Žao mi je zbog ostavke, ne samo što cijenim Roberta. Ja sam za njega sentimentalno vezan. Ali, pazite, ukoliko se desi da se njegova ostavka i prihvati, BiH će izgubiti. Iskreno, teško je sada naći tako kvalitetnog trenera i čovjeka – kratko nam je kazao Ćiro.

Jedna od opcija za novog selektora je prekomandovanje aktuelnog šefa struke mlade reprezentacije BiH Vinka Marinovića u A tim, a druga je da se pokuša naći u kratkom roku jedno sasvim novo trenersko ime.
Zanimljivo da se i nakon novih neuspjeha reprezentacije isključivo mijenjaju samo selektori, dok su odgovorni iz krovne kuće bh. nogometa apsolutno nedodirljivi uprkos očitim pogrešnim procjenama prilikom izbora onih koji će voditi naše najbolje nogometaše.

Comments are closed