Nova studija pokazala da su žene u socijalizmu imale bolji seks i duplo više orgazama

Pojedinci pamte da su istočni blokovi u to doba imali mnogo prava i privilegija, više nego u pojedinim tadašnjim liberalnim demokratijama, uključujući ponegdje i velika državna ulaganja u obrazovanje i obuku, uključenost u radnu snagu, izdašne naknade za porodiljsko odsustvo i djecu.

Međutim, postoji jedna prednost koja nije zadobila neophodnu pažnju, a to je da su žene za vrijeme komunizma uživale u više seksualnog zadovoljstva, piše New York Times.

Uporedno sociološko istraživanje istočnog i zapadnog dijela Njemačke, provedeno nakon ponovnog ujedinjenja 1990. godine, otkrilo je da su žene u Istočnoj Njemačkoj imale dvostruko više orgazma nego žene zapadne Evrope.

Istraživači su se oduševili ovom disparitetom u prijavljenom seksualnom zadovoljstvu, posebno zbog toga što su žene iz Istočne Njemačke patile od ozloglašenog dvostrukog tereta – formalnog zaposlenja i kućnog rada.

Nasuprot tome, poslijeratne žene zapadne Njemačke su ostale u kući i uživale su u svim uređajima koji štede na radu, a koji su proizašli od bučne kapitalističke ekonomije.

No, imale su manje seksa nego žene koje nisu imale tako lagodan život.

Comments are closed