epa06509507 US President Donald J. Trump speaks after welcoming Shane Bouvet, supporter to whom Trump said he donated 10,000 US dollars to treat his father's cancer, to the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 09 February 2018. The President spoke about Rob Porter's departure, as well as Adam Schiff's congressional memo.  EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Novi napadi ukoliko se ponovo upotrebi hemijsko oružje

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je sirijske vlasti da su Sjedinjene Američke Države spremne na nove udare, ukoliko Sirija nastavi da izvodi napade hemijskim oružjem.

Tramp je upozerenje uputio pošto su SAD, Britanija i Francuska izvele vazdušni napad kao odgovor na sumnje da su sirijske snage u gradu Duma izvele napad hemijskim oružjem.

Prethodno je na Twitteru pohvalio zapadne vazdušne udare protiv sirijske vlade u subotu, kao “savršeno obavljene” i dodao da je “Misija obavljena!”.

U međuvremenu, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odbacio je prijedlog rezolucije koji je uputila Rusija, najbliži saveznik sirijskih vlasti, o osudi napada koji su predvodile SAD.

Le Drian: Prije napada prikupljeni dokazi

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian izjavio je da su SAD, Velika Britanija i Francuska napad na Siriju izvele tek pošto su prikupile dokaze da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje.

Le Drian je naveo da su se hemijski napadi dogodili tokom ofanzive sirijske vojske “u vrijeme kada je (sirijski predsjednik) Bašar el-Asad želeo da brže slomi otpor”.

Prema njegovim riječima, Asad je “redovno upotrebljavao hemijsko oružje” i morao je biti zaustavljen.

Comments are closed