Povorka-slika-8

Održana prva bh. Povorka ponosa

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održana je danas u Sarajevu pod sloganom “Ima izać’”. Prema zvaničnim procjenama u Povorci je učestvovalo oko dvije hiljade osoba.

Tačno u podne okupljeni su krenuli glavnom gradskom ulicom, od Vječne vatre prema Trgu Bosne i Hercegovine, gdje je upriličeno obraćanje organizatora i učesnika.

Povorka je gradom prošla bez incidenata.

Članica organzacionog odbora Povorke ponosa Lejla Huremović zahvalila se prisutnima koji su podržali ovu manifestaciju čiji je cilj omogućiti da pripadnici LGBTIQ populacije u društvu prestanu biti nevidljivi. Ona je kazala kako je svjesna da ni nakon današnjeg skupa veliki broj njih neće moći reći svojima bližnjima ko su, ali im ova povorka daje snagu i nadu da se to može promijeniti.

Huremović je izjavila da se nad LGBTIQ osobama vrši nasilje, da ni u školi i na fakultetu ne smiju reći koga vole jer i neki profesori javno izražavaju mržnju.

Član organizacionog odbora Branko Ćulibrk rekao je da bi današnja Povorka ponosa trebalo da posluži kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba, te naglasio da se nada kako na tome neće ostati.

Ćulibrk je kazao da u Bosni i Hercegovini ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba.

“Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas”, kazao je on.

Parada je završena nastupom Damira Imamovića koji je otpjevao sevdalinku “Snijeg pade na behar na voće”, a potom i partizansku himnu “Bella ciao”.

U prvoj bh. Paradi ponosa učešće su uzeli američki ambasador u BiH Eric Nelson, britanski ambasador Matthew Field, kao i nekolicina domaćih političara i predstavnika javnog života u BiH.

Comments are closed