1008_grb (3)

Općina Stari grad: Počela adaptacija MZ Mošćanica

Počela je adaptacija objekta u kojem je smještena starogradska Mjesna zajednica Mošćanica, a ovaj projekat bit će završen do kraja januara, naredne godine. Adaptacija podrazumijeva rekonstrukciju mokrih čvorova, zamjenu vodovodnih i kanalizacionih instalacija u samom objektu, zamjenu unutrašnje i vanjske stolarije, podova, krečenje i uređenje svih prostorija, te nabavku novog namještaja. Implementacijom ovog projekta bit će obezbijeđeni uslovi za rad u MZ Mošćanica s ciljem pružanja kvalitetnijih uslova svim građanima ove starogradske mjesne zajednice. Ovaj projekat košta oko 35.000 KM od čega će kroz projekat „Jačanje uloge MZ u BiH“ vlade Švicarske i Švedske biti obezbijeđeno oko 17.000 KM, dok će ga Općina Stari Grad finansirati sa oko 18.000 KM. „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.

Počelo rušenje objekta u ulici Patke br.18.
Prethodnog vikenda došlo je do urušavanja fasade i dijela zida ruševnog objekta u ulici Patke br.18, na Kovačima. Služba civilne zaštite Općine Stari Grad odmah je izašla na lice mjesta, te su postavljene table i trake upozorenja, kako bi se upozorili građani na opasnost. Također, konstatovano je da se radi o objektu koji je u privatnom vlasništvu te da je Služba za komunalne i inspekcijske poslove prije nekoliko mjeseci vlasniku uručila rješenje o otklanjanju opasnosti od rušenja ovog objekta. S obzirom da je vlasnik preuzeo rješenje, zakonski snosi svu odgovornost za eventualne posljedice. Nakon urušavanja koje se desilo u subotu, Općina Stari Grad je ponovo kontaktirala vlasnika objekta kako bi ga upozorili da će biti angažovana specijalizirana firma koja će izvršiti rušenje objekta do temelja, a na teret vlasnika. Umjesto toga, vlasnik je odlučio sam ukloniti ruševni objekat i prijeteću opasnost, te su radovi na terenu počeli jučer. Nadležna općinska služba je na terenu i nadgleda izvođenje radova.

U Starom Gradu otvoren drugi Servis centar „Dajte nam šansu“
Drugi Servis centar „Dajte nam šansu“ za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju otvoren je danas u Starom Gradu, na adresi Obala Kulina bana 28. Otvorenje i rad centra omogućili su USAID, Općina Stari Grad Sarajevo, te partneri i prijatelji Udruženja „Dajte nam šansu“. Servis centar su otvorili nj.e. Maureen Cormack – ambasadorica SAD-a u BiH, Ibrahim Hadžibajrić – načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Amel Tuka, prvi ambasador dobre volje Udruženja „Dajte nam šansu“. Direktorica Udruženja, Ines Kavalec kazala je da će centar raditi za sve porodice sa područja Kantona Sarajevo, a trenutno servis centar ima registrovanih 400 porodica iz svih devet općina. Ona je naglasila da je ovo drugi Servis centar u Kantonu Sarajevo, a prvi je otvoren prije tri godine. Dodala je da je primarni cilj centra rad sa roditeljima, a ne isključivo sa djecom u osobama sa poteškoćama u razvoju. Općina Stari Grad je ustupila prostor za otvaranje Servis centra „Dajte nam šansu“, a adaptaciju prostora i realizaciju programa finansirala je iznosom od oko 36.000 KM.

Bit će očišćene sve ulice u kojima žive teži bolesnici i lica s posebnim potrebama
Na vanrednom kolegiju Općinskog načelnika održanom u Općini Stari Grad razmatrano je stanje i prohodnost ulica u Starom Gradu. Sektor za poslove mjesnih zajednica potvrdio je da su sekretari svakodnevno na terenu i vrše kontrolu rada Zimske službe KJKP“Rad“. Trenutno se čiste ulice trećeg i četvrtog prioriteta, dok je prvi i drugi prioritet završen. Zaključeno je da će se, pored aktivnosti koje provodi Zimska služba, u slučaju hitne potrebe angažovati i Služba zaštite i spašavanja Općine Stari Grad. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog da ova služba djeluje u slučajevima gdje je neophodno osigurati neometan prolaz hroničnim bolesnicima sa potrebom za stalnom terapijom, dijaliznim pacijentima, invalidima i licima sa posebnim potrebama. Općinske službe su već poduzele aktivnosti u ovom smislu, pa su očišćene dvije ulice u kojima je najavljeno da žive pacijenti kojima je potrebna dijaliza. Služba za komunalne i inspekcijske poslove zatražit će od Doma zdravlja Stari Grad spisak pacijenata iz navedenih kategorija, a mogu se i sami javiti u operativni centar civilne zaštite putem telefona 033/ 282-336, ili u mjesne zajednice.

Comments are closed