7Signs

Oprezno koristite klima uređaje

Krenule su vrućine i visoke temperature, a većina domaćinstava već koristi klimu. Međutim, klimatizirani prostor ljeti zna biti glavni uzročnik bolova u sinusima, kao i glavobolje.

Većina radnih prostora u kojima se boravi najmanje osam sati rashlađuju se na temperaturu i nižu od 20 stepeni. Budući da u takvim prostorijama nedostaje vlažnosti, osobe osjetljivih sinusa pate od glavobolja. Pametno je izbjegavati sjedenje i stajanje direktno ispod klime. Također se javlja išijas zbog znojnih leđa ili mokre odjeće u kojoj sjedimo u klimatiziranom prostoru. Nagli prelazak iz rashlađenog prostora na visoke temperature opasan je za srčane te druge hronične bolesnike koji uzimaju lijekove, ali i za zdrave ljude.

Upravo zato razlike u temperaturi između klimatiziranog prostora i vanjske temperature ne smiju biti prevelike. Idealna razlika je pet do sedam stepeni. Često je ta razlika 15 ili čak 20 stepeni za velikih vrućina, što je šok za organizam. Upravo zbog toga i nastaju razni problemi poput križobolje, uklještenja živaca ili išijasa. Nagla promjena temperature može izazvati i glavobolju zbog dehidracije, stezanje mišića, kao i krvnih žila.

Naravno da postoje i pogodnosti klima uređaja. Klima stvara u kući prijatnu atmosferu, bez obzira na vanjsku vrućinu. Smanjuje osip od vrućine i peludnu groznicu, od koje pate alergične osobe. Kvalitetan klima uređaj pročišćava zrak, smanjuje vlažnost i uklanja neugodne mirise. Na vama je da odlučite hoćete li koristiti klima uređaj.

Uzevši u obzir sve pogodnosti i nedostatke, možda ćete odučiti da je najbolje koristiti klima uređaj samo povremeno, ne spuštati temperaturu ispod 26 stepeni i ne navikavati se previše na njega. Smanjeni rad klima uređaja možete umanjiti i potrošnju struje. Naprimjer, viša temperature klime za samo dva do tri stupnja smanjiće njenu potrošnju za 60 posto.

Redovno čistite vašu klimu tako da ne postane rasadnik štetnih mikroorganizama. Mobilni klima uređaji su praktični zbog činjenice da ne zahtijevaju montažu i zato mogu seliti iz prostorije u prostoriju.

Comments are closed