sretni-ljudi

Osjećaj zadovoljstva i uživanja poboljšava imuni i kardiovaskularni sistem

Faktori kao što su zadovoljstvo i uživanje u životu utječu na fizičko zdravlje preko imunog i kardiovaskularnog sistema, pokazalo je istraživanje.
Iako naučnici još uvijek istražuju kada to sreća najviše utječe na zdravlje, nema sumnje da je ova činjenica istinita.Istraživači bi mogli pratiti subjektivni osjećaj zadovoljstva pojedinaca, kao što se procjenjuju i drugi faktori, a pojedinci bi trebalo da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje tako što će razvijati zdrave mentalne navike.
“Sada moramo uzeti u razmatranje saznanje da su sretniji ljudi zdraviji i da duže žive te da hronični osjećaj manjka sreće može biti prava prijetnja zdravlju. Ljudski subjektivni osjećaj zadovoljstva i sreće pridružuje se drugim faktorima koji utječu na zdravlje kao što su redovno vježbanje i izbjegavanje pušenja”, rekao je profesor Ed Diener, autor studije koja istražuje utjecaj sreće na zdravlje.
Rezultati studije pokazuju da naš nivo sreće nasuprot stresu i depresiji može utjecati na kardiovaskularno zdravlje i snagu našeg imunog sistema da se bori protiv bolesti te sposobnost da se liječi od povreda.

Comments are closed