Osjećate se usamljeno ? Pjevanje može biti Vaš lijek

Dvije nove studije stavljaju psihološku i ukupnu zdravstvenu prednost pjevanja sa grupom u centru pažnje.

Iako približno 32,5 miliona američkih odraslih ljudi redovno pjeva u nekoj vrsti hora, pjevanje u zajednici je često neprevaziđen način da se isključi iz naših digitalnih uređaja, poveže sa drugima i smanjiti osećaj usamljenosti / percepcije društvene izolacije.

Ovo novo istraživanje doprinosi rastućem dokazu koji pokazuje da je pjevanje u zajednici efikasna intervencija za poboljšanje mentalnog zdravlja ljudi.

Ovo istraživanje je vodio trojanski ISU tim koji je uključivao: Elizabeth Stegemöller, muzički terapeut i vanredni profesor na Odsjeku za kineziologiju; Elizabeth “Birdie” Shirtcliff, vanredni profesor u humanom razvoju i porodičnim studijama; i Andrew Zaman, diplomirani student kineziologije i psihologije.

“Dio razloga zbog kortizola može biti zbog toga što učesnici pjevanja osećaju pozitivan i manje stres u dijelu pjevanja sa drugima u grupi. Ovo ukazuje na to da možemo pogledati hormon vezivanja, oksitocin”, rekao je Shirtcliff.

Iako ovi početni rezultati obećavaju, potrebno je dodatno istraživanje kako bi se identifikovali tačni mehanizmi koji vode te psihološke i fiziološke koristi.

Comments are closed