trappist-1-1-PIA21421

Otkriveno sedam planeta nalik Zemlji

Sedam planeta nalik Zemlji pronađeno je van Sunčevog sistema i na nekima od njih ima uslova za postojanje života, saopštili su naučnici Američke svemirske agencije (NASA).

Planete se nalaze u sazvježđu Vodolija (Akvarijus), samo 40 svjetlosnih godina od Zemlje, i orbitriraju oko jedne zvijezde, naveli su američki i belgijski naučnici.

Prema njihovim riječima, planete kruže oko patuljaste zvijezde Trapist-1, veličine Jupitera. Tri planete se nalaze u takozvanoj “naseljivoj zoni”, gde je moguće postojanje vode i života. Ostale se nalaze na pragu “naseljive zone”.

Naučnici navode da su potrebna dodatna istraživanja atmosfere da bi se utvrdilo da li na stjenovitim planetama može da opstane neki oblik života.

Planete su blizu jedna drugoj i orbitriraju poput Zemlje, što znači da je na jednoj polovini uvijek noć dok je na drugoj dan.

NASA navodi da se radi o najuzbudljivijem svemirskom otkriću u posljednjih 15 godina.

Astronaut sa belgijskog Univerziteta u Liježu Mihael Žilon ocijenio je da otkriće samo nagovještaj koliko se planeta nalik Zemlji nalazi u svemiru.

“Ima 200 milijardi zvijezda u našoj galaksiji. Pomnožite to sa deset i dobićete broj planeta nalik Zemlji – a to je mnogo”, kazao je Žilon.

Comments are closed