news-save-the-datex750

Otvoren 58. Venecijanski bijenale

Venecijanski bijenale otvoren je danas za posjetioce koji će u idućih šest mjeseci moći uživati u najnovijim trendovima savremene umjetnosti.

Radovi 80 umjetnika se do 24. novembra mogu pogledati na međunarodnoj izložbi čiji je ovogodišnji slogan “May You Live In Interesting Times” (Da živite u zanimljivim vremenima).

Litvanija je dobila nagradu za najbolji nacionalni paviljon, dok je Zlatnog lava za najboljeg umjetnika osvojio američki filmski autor Arthur Jaffa za video “The White Album”, koji se bavi rasizmom i govorom mržnje na internetu.

Umjetnički direktor Bijenala je Amerikanac Ralph Rugoff, a žirijem predsjedava Stephanie Rosenthal, direktorica berlinske galerije Martin-Gropius-Bau.

Pedeset i osma međunarodna izložba vizuelnih umjetnosti, najvažnija revija savremene umjetnosti u svijetu, ove godine uključuje 90 nacionalnih paviljona.

Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu predstavlja umjetnica Danica Dakić radom “Zenica trilogija”, na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, u organizaciji Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

Comments are closed