Otvoren međunarodni sajam ‘Energa’, više od 100 izlagača

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018”, osmi po redu, otvoren je danas u Sarajevu, gdje se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, na otvaranju sajma u dvorani ”Mirza Delibašić” KSC Skenderija, istakao je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali ne dovoljan.Šarović je poručio: “Usvojeno je neliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više.”
Naglasio je da se energetskom sektoru treba posvetiti mnogo više pažnje, u suprotnom, istakao je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.
Šarović je dodao: “eforme su jedini ispravan put, a preduslov za to je usvajanje modernog zakonodavstva i evropskih standarda.”
Edita Đapo Federalna ministrica okoliša i turizma naglasila je da je “Energa” bh. brend, ali i brend cijelog regiona.
Đago je kazala: “Kao resorna ministrica ponosna sam da izdajemo sve više okolišnih dozvola za solarne panele i vjetroelektrane.”
Sajam je otvorio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ”Energa” ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmjenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Evropi i da ima značajnu ulogu u regiji jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru.
Koc je kazao: “Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost.”
Predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istakao važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.
Jašarspahić je kazao: “Izlagački dio i konferencijski dio su uvezani i svi izlagači su dio konferencijskog dijela.”
Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić je poručio da energetski sektor ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju BiH.
Đonlagić je naveo: “Postojeći energetski resursi i mogućnost razvoja daju mogućnost da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike .”
Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban akcent bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.

Comments are closed