Ovih 5 namirnica obavezno operite prije jela

Vjerovatno ste se već susretali sa raznim savjetima koje to namirnice treba prati prije jela i kuhanja, a koje ne. Prema riječima stručnjaka, namirnice koje ulaze u sljedećih 5 kategorija, obavezno operite prije upotrebe!

1. Voće i povrće s jestivom kožom

Samo zato što je voće i povrće s jestivom kožom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvijek oguliti prije konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga također morate oprati.

2. Određene namirnice u konzervi

Namirnice poput npr. konzervirane tunjevine nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graha, slanutka, mahuna i drugog obrađenog povrća možete isprati.

3. Voće i povrće s nejestivom kožom

Navikli smo guliti ih, ali baš zbog toga mislimo kako ih ne bismo trebali oprati. Naravno, u krivu smo. Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno trebamo oprati prije konzumacije ili pripreme.

4. Orašasti plodovi

Ako upitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovorit će vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gdje su bili pohranjeni tijekom transporta i prije pakiranja. Zbog toga bismo ga prije konzumacije trebali saprati. Uvijek perite samo onu količinu plodova koje ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

5. Sušeno voće
Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To posebno vrijedi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite prije konzumacije, a stručnjaci savjetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.

 

Comments are closed