maxresdefault

Panamericana: Najduža autocesta na svijetu, samo za one najizdržljivije

Od Aljaske do južnih gorskih lanaca Argentine putuje cesta idealna za pustolove koji žele iskušati svoje mogućnosti i obarati rekorde u putovanjima. Odlučite li se na takav pothvat trebat će vam vozilo u dobrom stanju, pokoji rezervni dio, i oko godina života koju možete utrošiti na avanturu. Ovisno o izabranoj ruti može se nabrojati od 24 do 45 hiljada kilometara.
Panamerička autocesta nije u jednom komadu. Čini je razgranati sustav putova koji se pruža preko sjevera do međunarodne autoceste u Meksiku do južnog dijela Argentine. Zamisao Amerikanaca sjevernog i južnog kontinenta bila je izgraditi Panameričku željeznicu, no ideja o pruzi zamijenjena je onom o asfaltu. Doduše ne u potpunosti, jer su to djelomično spriječile močvare, tropske kišne šume, kao i politički razlozi.

Ljepote Panamericane naplaćuju se sumanutim vrućinama, hladnoćama, nepredvidljivim olujama, korumpiranim policajcima, kao i mjestimično visokim cijenama cestarina.
Putopisac Roland E. Jung opisao je svoja iskustva na autocesti u knjizi Panamericana. Trebalo mu je 42 dana od ledene Aljaske preko ekvatora do Ognjene zemlje. I Švicarac Peter Ruch paleći gume uživao je u pogledu na divlje krajolike ledenjaka Matansuka, kanadske doline Fraser, ruševine Maya, Cartagenu u Kolumbiji, kao i vrhove vulkana u Čileu.

Nijemac Clemens Clarke na put je krenuo biciklom s juga, od Ushaie prema sjeveru, no nije se slijepo držao puta; skoknuo je do slapova Iguacu. Prošao je 18 zemalja, probijao se kroz džungle Dariena do Paname, a na putovanju je bio tri godine tijekom koje je prošao 44 620 kilometara. 2003. godine Kevin Sanders oborio je rekord u najbržem putovanu Panameričkom autocestom. Motorom mu je trebalo “samo” 34 dana.

Comments are closed