woodstock

Pedeset godina kultnog rok festivala Woodstock

Kultni rok festival “Woodstock” održan je prije tačno pedeset godina, od 15. do 18. avgusta 1969. godine, koji je okupio između 400.000 i 500.000 ljudi. Tada je rokenrol još bio “mlad”, a oni koji su nosili dugu kosu bili su revoltirani protiv rata dok su protesti protiv oružanih sukoba tada bili skoro svakodnevni.

Festival na kojem su nastupile velike rok zvijezde 60-ih poput “The Who”, Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa, održan je u duhu slobode i drugarstva. Pod motom “Three Days of Peace and Music”, Woodstock” za mnoge predstavlja najvažniji kulturni trenutak hipi generacije 60-ih koja je zaista vjerovala u rokenrol, ljubav i slobodu. Ponoviti legendarni muzički festival “Woodstock” pola vijeka kasnije bila je nemoguća misija za organizatore suočene sa strahom od oružanih napada u SAD. Pored toga jedna od prepreka su česte pucnjave i napadi na koncertima ili velikim okupljanjima.

Organizatori čuvenog festivala, nisu mogli da organizuju rimejk u eri detektora metala, pasa tragača eksplozivnih naprava, sistematskih pretresa građana na skupovima i oružanih napada.

“Okruženje je sada veoma, veoma različito u odnosu na prije 50 godina”, rekao je policijski zvaničnik Stjuart Kameron iz okruga Safolk istočno od Njujorka.

“Danas ne bismo dozvolili skup kao što je bio Woodstock zbog bezbjednosnog rizika”, dodao je Kameron.

“Nekada smo se brinuli da li će neko ući na koncert s nekom drogom ili alkoholom, a sada se brinemo da li će neko unijeti oružje za masovno uništenje i napraviti masakr”, izjavio je jedan neimenovani policijski zvaničnik i dodao da su se i ranije dešavale pucnjave ali mnogo rjeđe nego sada.

 

Comments are closed