pjesme o vodi hljebu ljubavi

“Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi” djelo avangarde 21. stoljeća

Novo djelo savremene klasične muzike u BiH “Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi”, koncert za glas koji je komponirao šef Hora Opere Danijel Žontar,  premijerno se održava u ponedjeljak 06.03.2017. godine u 19:30h u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Koncert je inspiriran izvornim balkanskim pjesmama, kojima Danijel Žonar za klavirom i sopranistica Aida Čorbadžić daju jedinstvenu dimenziju i kompleksnu strukturu. Zajedno su istražili i na sasvim novi umjetnički i zvedbeni nivo doveli poseban način pjevanja na Balkanu tzv. balkando koji kao novi klasični pjevački stil sjedinjuje opersko i izvorno balkansko pjevanje, a u kombinaciji sa pokretom i glumom na ovom koncertu uspostavlja jedan sasvim novi umjetnički domet.

Pod režiserskom palicom Harisa Pašovića pjesme iz BiH, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Turske i Crne Gore su povezane u jednu cjelinu koja dokazuje da Balkanski narodi zapravo čine jednu priču koja je jako bogata i obuhvata različite stilove i vremenske periode, a koje je ovaj umjetnički dvojac izvanredno predstavio. Spoj vranjanske stare pjesme i bosanske sevdalinke, međumurske lirske pjesme i vlaške dramatične ili drevne pjesme sa rodopskih planina i savremene pjesme turske glazbenice Sezen Aksu će posjetitelje povesti najljepšim putevima balkanske tradicionalne muzičke umjetnosti.

“Dok sam radio sa Aidom Čorbadžić i Danijelom Žontar u priremi “Pjesama o vodi, hljebu i ljubavi” oni su mi otkrivali neke dimenzije smisla i ljepote i neke krasne dijelove mene samog za koje sam samo slutio da postoje, ali bili su mi daleki. Danijel i Aida su učinili da te dimenzije postanu bliske. Volio bih da i naša publika tako doživi ovaj koncert”, kazao je Haris Pašović.

Comments are closed