ambrozija_alergija

Počela je sezona polinacije ambrozije

Od kraja jula do kraja septembra traje sezona polinacije (oprašivanja) ambrozije, što znači da je na samom početku ovaj neprijatni period za sve one koji su alergični na ambroziju, jedan od najjačih prirodnih alergena.

Najviše vrijednosti koncentracije polena ambrozije u zraku do sada su registrirane u drugoj dekadi augusta i prvoj dekadi septembra. Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane polenom, a ne plodovima ambrozije.

Za ovu alergiju ne postoji lijek, jer je to burna reakcija imunog sistema na alergene, odnosno na supstance iz prirode, kao što je polen, koje uopće ne ugrožavaju organizam. Polen ambrozije je prisutan u zraku svake godine u istom vremenskom periodu.

Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija, kao što su kihanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i do alergijske astme.

Savjet stručnjaka
– Koncentracija polena je najniža poslije kiše, zato u šetnju idite samo tada

– Zatvarajte prozore stana ili automobila

– Tuširajte se i perite kosu svaku večer

– Ne sušite veš napolju

– Redovno usisavajte stan i brišite podove

– Ne izlazite iz kuće u toku prijepodneva

– Ne šetajte po vjetrovitom vremenu

– Često se presvlačite, jer se polen zadržava na odjeći

– Izbjegavajte baštenske i poljske radove

– Izbjegavajte boravak na planini i na selu
Ishrana igra važnu ulogu u ublažavanju simptoma alergije. Uključite u obroke namirnice bogate vitaminima B5, B6 i C, kao i flavonoidima. Jedite lisnato zeleno povrće, bijeli i crni luk, ljutu papriku i hren. Flavonoide sadrži voće i povrće svijetlih boja, kao i žitarice. Selen i cink trebalo bi koristiti kao suplemente.

Comments are closed