kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlazi u državnu posjetu Švedskoj

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas odlazi u državnu posjetu Švedskoj s kojom Hrvatska želi želi osnažiti političke i gospodarske odnose.Tijekom petodnevnog putovanja u Stockholm, Goteborg, Malmo i Lund Grabar Kitarović će se susresti s najvišim švedskim dužnosnicima, poslovnim ljudima i znanstvenicima te s predstavnicima Hrvata.

U švedskoj prijestolnici razgovarat će s kraljem Gustafom XVI. i kraljicom Silvijom, premijerom Stefanom Lofvenom, predsjednikom parlamenta Urbanom Ahlinom, a u vojnom centru u Kungsängenu s ministrom obrane Peterom Hultqvistom. Najavljen je sastanak i sa Marcusom Wallenbergom, članom suvlasnika velikih kompanija poput Electroluxa, Ericssona i Saaba.

Tema političkih razgovora bit će i migracije, što je jedno od najspornijih pitanja oko kojeg nema suglasnosti između članica EU-a.

Cilj ove posjete je i ojačavanje gospodarske suradnje s europskom predvodnicom u inovacijama, po uzoru na najveću hrvatsku ICT kompaniju u švedskom vlasništvu Ericsson Nikola Tesla koja zapošljava 3000 ljudi.

Do uzvratnog posjeta dolazi četiri godine nakon što je u Hrvatskoj bio švedski kralj Carl Gustaf XVI. i nešto više od mjesec dana od posjete Švedskoj ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

Dosad je od šefova hrvatske države u Švedskoj bio jedino predsjednik Mesić 2003. godine, ali u posjeti radnog karaktera.

Comments are closed