ceferin_aleksander-1040x572

Predsjednik UEFA-e otvara nove službene prostorije NS BiH

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin posjetiće danas Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Pomenuti projekat dijelom je finansiran iz sredstava koja su za NSBiH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih evropskih nogometnih saveza, saopšteno je iz UEFA-e.

UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugalu, a finansira se iz prihoda ostvarenih od organizacije evropskih prvenstava. Od tada je u razvoj nogometa investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da finansiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Sistem finansiranja funkcioniše na bazi četvorogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktuelnog ciklusa obezbijeđeno je 610,5 miliona eura, odnosno 153 miliona eura godišnje za razvoj nogometa na teritoriji svih 55 evropskih nacionalnih saveza.

Nova Kuća nogometa u Sarajevu omogućit će administraciji optimalne uslove za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekat na nogomet u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.

Tokom prethodnih godina, značajan dio sredstava iz HatTrick programa bio je opredijeljen za projekat nacionalnog trening centra u Zenici.

Comments are closed