Predstava “Bio je lijep i sunčan dan”

Predstava “Bio je lijep i sunčan dan” će 19. maja u 18 sati biti odigrana u Spomeničkom kompleksu Tunelu D-B. Predstava će biti održana povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja.

Priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali bez duha i nade predstavit će nam Glumački ansambl SARTR-a . Predstava “Bio je lijep i sunčan dan” nastala je na dokumentu, na zapisu sjećanja Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci,… Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1.395 dana opsade Sarajeva.

“2.maj je bio dan kada smo mnogo toga doživjeli prvi put, zvuk tenka, prvu liniju fronte, ostali bez telefona, shvatili da nas žele pobiti. Zašto? Šta smo to mi skrivili da budemo divljački razvaljeni?”, pitanja su koja postavlja ovaj pozorišni komad.

Režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a u predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Comments are closed