5d7740d4-6680-4055-938f-6a520a0a0a78-juventafest-predstava-ifigenija-preview

Predstava ‘Ifigenija’ pobjednik 7. Juventafesta

Učesnici su svoje vrijeme provodili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike tokom kojih su stekli neizbrisiva iskustva i znanja.

Ovogodišnji Juventafest, vrijedi istaći, postao je dio pokreta za inkluziju te su na radionicama s velikim uspjehom učestvovali i mladi s Down sindromom, saopćeno je iz PR Juventafest.

Dramska umjetnost daje neograničenu slobodu ličnosti. Umjetnik osjeća potrebu da spriječi svaku proizvoljnost i odbija svaku slučajnost. Igra glumca je složeno jedinstvo ličnosti uloge i ličnosti aktera. Nudite svoje ideje kroz svoje stavove, nudite svoja razmišljanja, a svoje probleme i svoje viđenje svijeta izrazite u teatru. Budite hrabri i nemojte odustajati – rekla je Diklić

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest nastao je 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

Organizatori Juventafesta, na čelu s direktoricom Festivala Jasnom Diklić, ističu da se vrijednost ovog događaja prvenstveno ogleda u kreativnosti, radu i druženju talentiranih srednjoškolaca.

Tokom pet festivalskih dana publika je imala priliku pogledati po dvije predstave iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobjedničkom predstavom, kojoj je dodijeljen Grand Prix, proglašena je „Ifigenija‟ u izvedbi članova Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići iz Zavidovića.

Predstavi u kojoj igraju Iman Ahmić, Iman Bubić, Edvin Joldić, Almir Omerašević, Hanan Osmanović, Adna Karanović, Adna Marušić, Ena Ordagić i Ajša Kalabić režirale su Alma Osmanović i Sanela Ahmić.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja sinoć je u Pozorištu mladih dodijeljena je i Specijalna nagrada žirija, i to članovima Dramskog studija Ćoše iz Obrenovca (Srbija) za hrabru i glasnu predstavu „Šine“.

Juventafest-predstava-Sine2

U šest godina postojanja, Juventa je okupio preko 2000 učesnika iz 13 zemalja, a njihov broj svake godine raste.

Comments are closed