873x400

Premijera “Sjećaš li se Dolly Bell” u Kamernom teatru 55

Predstava “Sjećaš li se Dolly Bell“, u režiji Kokana Mladenovića prema tekstu Abdulaha Sidrana, premijerno će biti izvedena večeras na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55.

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Reditelj Kokan Mladenović kaže da mu je iznimna čast režirati u Kamernom teatru 55, ali i ozbiljno breme odgovornosti. Najavio je rad sa vrhunskim glumačkim ansamblom, a ujedno i sa nečim što je uvijek opasno – onim što ima kultni status i što se stalno prepričava.

“Sjećaš li se Dolly Bell” je suptilna priča iz sarajevske čaršije, koja prati mladića što u njoj odrasta ‘60. godina u sjenci dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku u koju se mladić zaljubljuje.

Brojna glumačka postava, njih čak 12, iznijet će priču “Sjećaš li se Dolly Bell” na scenu Kamernog teatra 55: Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Dolly Bell), Admir Glamočak (Tetak/Cvikeraš), Tatjana Šojić (Tetka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) i Saša Krmpotić (Kiko štaka).

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović nije krio radost zbog početka rada na ovom komadu, naglasivši da je riječ o genijalnom romanu genijalnog pisca. Posebnu je zahvalu uputio Abdulahu Sidranu što je dao prava Kamernom za scenarij koji, kako je naveo, detektira specifičnost situacije u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji.

Kultni tekst Abdulaha Sidrana “Sjećaš li se Dolly Bell”, kojeg je 1981. ekranizirao Emir Kusturica, zabilježit će pozorišnu premijeru večeras u 20 sati na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Comments are closed