0cf641c0d4d2c1774b1f

Preminula interpretatorka bh. sevdalinke Beba Selimović

Jedna od najpoznatijih interpretatorki bh. sevdalinke Izeta Beba Selimović preminula je jutros u Sarajevu. Ovu informaciju potvrdila je i njena porodica.

Njen suprug Dževad Šabanagić smatra da je upravo Beba Selimović jedan od najvećih čuvara sevdalinke, iz razloga što je ona sevdalinku najviše voljela, i  kojoj je posvetila svoj život kao i svoju bogatu karijeru.

On je izjavio da je Beba Selimović sačuvala i obogatila bosansku narodnu pjesmu, a to je Sevdalinka. I smatra da je ovo veliki gubitak za kulturnu, kao i  muzičku scenu u Bosni i Hercegovini.

Detalji koji se odnose za komemorativni skup kao i ukop bit će objavljeni naknadno od strane porodice Bebe Selimović.

Preminula je u 81.godini.

Beba Selimović je rođena 1939. godine u Bileći. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo  gdje je završila školovanje.

Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna.

Mnogi su je nazivali ” Dama Sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu.

Sarađivala je često sa Zaimom Imamovićem, Zehrom Deović, Mehom Puzićem, Safetom Isovićem, Nadom Mamulom, te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTV Sarajevo, “Oskar za životno djelo” ( Tuzla 2008.godine), te mnogih drugih priznanja i povelja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima.

Član je estradnih radnika BiH. Živjela je u Sarajevu.

 

Comments are closed