grbavica

Prije 26 godina zapaljen stadion “Grbavica”

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stadion “Grbavica” zvani “Dolina ćupova”, postao je prva borbena linija. Zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marindvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. S tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala nogometnom, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marindvoru su ipak sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Dejtonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Iako je gotovo potpuno uništen, na stadionu  je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. To je bio gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Dvadeset šest godina poslije “Grbavica” je dom odigravanja evropskih utakmica Željezničara i A reprezentacije BiH. Stadion je obnovljen i radovi na njegovom poboljšanju i dalje traju.

Comments are closed