5g

Razbijanje najčešćih mitova vezanih za uvođenje 5G mreže

Kako se pretpostavlja, predviđa se da će 5G mreža do 2023. godine imati jednu milijardu korisnika širom svijeta. I ne samo da će ova 5G mreža povezati korisnike u superbrzu mobilnu mrežu, već će i mnoge druge industrije imati koristi od bržeg povezivanja 5G, poput automobila s automatskim upravljanjem, bespilotnih letjelica i interneta.

Da bismo saznali više o 5G, najprije je potrebno razbiti nekoliko mitova o ovom brzom načinu internet povezivanja.
Je li 5G siguran?
Jedna od najvećih briga koju ljudi imaju oko 5G je ta da li su radiofrekvencije mreže nesigurne po zdravlje te da li se upotrebom ove mreže ljude izlažu radijaciji i mogućem raku. Važno je istaći da strahovi nisu u potpunosti neutemeljeni. Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2011. godine sugerirao je da zračenje mobitela treba navesti kao “potencijalno kancerogeno za ljude”. Studija koju je finansirala američka vlada 2016. godine pokazala je vezu između radiofrekventnog zračenja i karcinoma kod štakora.

Hoće li 5G moći efikasno zamijeniti 4G i da li će mi trebati novi telefon?

Iako će vam trebati 5G telefon za pristup 5G mreži, to ne znači da vam je potreban najnoviji da biste iskoristili neke od prednosti u brzini. Zapravo, kako se mreža sljedeće generacije razvija, možda će vam biti i sve brži internet i na 4G-u. Pored toga, 5G ne zamjenjuje 4G uopće. Umjesto toga, gradi se na već postojećim temeljima 4G mreže. Čak i ako je 5G dostupan u vašem području, vaš telefon još uvijek nije zastario. I dalje će raditi savršeno na 4G-u.

Hoće li moj trenutni telefon biti brži?

Prema izvještaju GSMA Intelligence, 15 posto globalnih mobilnih veza bit će na 5G do 2025. godine. Do iste godine upotreba 4G LTE-a bit će oko 59 posto, što je povećanje od 43 posto u 2018. Ukratko, 5G neće zamijeniti LTE na način na koji je to učinio 4G s 3G prilikom pokretanja.

 

Hoće li 5G biti skuplji?

Za sada, najvjerovatnije da hoće. U SAD-u, Verizon ima četiri neograničena plana, a tri od njih uključuju 5G za dodatnih deset dolara mjesečno povrh redovnih planova. Da biste iskusili 5G na Sprintu, trebat će vam i neograničen plan. Iz T-Mobilea izjavili su da će njihova 5G usluga biti neograničena, ali neće koštati više od postojećih 4G planova. AT&T-ova 5G mreža trenutačno je samo za kompanije, ali 5G plan za njenu početnu tačku od 499 američkih dolara, Nighthawk, koštat će 70 dolara mjesečno za 15 GB kada postane dostupan i ostalim potrošačima. Općenito, planovi 5G koštat će više, ali nemojte očekivati ​​da će operateri biti potpuno jasni i transparentni u vezi s tim.

 

Comments are closed