Zena

Rečenice koje moramo prestati govoriti kada dobijemo kompliment

Ako vam se zna dogoditi da ste pretjerano skromni i teško vam je primiti kompliment, donosimo vam pet rečenica koje biste trebali pokušati izbjeći sljedeći put vam kad neko udijeli lijepu riječ.

1. Stvarno? Mislim da sam rekla ‘kao’ sto puta tokom prezentacije.

Kada tražite dodatni kompliment, šaljete poruku da niste sigurni u svoj rad. Vjerujte da ste zaslužili pohvalu i pri tome nemojte odmah spominjati neku negativnost o sebi. Na kompliment reagujte uvijek jednako. Nasmiješite se i recite “hvala”.

2. Ma, to nije istina.

Kada vas neko podsjeća kako ste super, to je poput prijateljskog poklona koji je teško odbiti. Ako ne znate kako regovati ili umanjujete kompliment, tada drugoj osobi šaljete poruku da ne poštujete njihovu procjenu i mišljenje koja vam je dala.

3. Samo sam slijedila recept.

Iako biste najradije odmah prešli na drugu temu razgovora, budite svjesni svojih kvaliteta. Kompliment je podsjetnik na nešto što ste dobro učinili i trebate ga naučiti primiti s osmijehom na licu.

Ako je pohvala na račun kuvanja, sigurno ste utrošili vrijeme na proučavanje recepta i pripremu kako biste skuvali fino jelo. Preuzmite zasluge za svoj trud umjesto da umanjujete svoj uspjeh.

4. Moja se djeca ne ponašaju ni približno lijepo kao tvoja.

Oduprite se porivu da odmah uključite lijepu riječ u nelagodnim situacijama. To može zvučati neiskreno. Na kompliment reagujte prirodno, a nemojte ga udijeliti automatski kako biste skrenuli pažnju sa sebe.

5. Nesuvisli govor

Ako vam na večeri netko udijeli komplement kako lako sklapate prijatelje jer ste jako komunikativni i simpatični, a vi zatim samo nastavite brbljati, to može aludirati na činjenicu da mislite kako ne zaslužujete taj kompliment. Nemojte govoriti mnoštvo drugih riječi u tom trenutku, već jednostavno zahvalite na komplimentu, piše Zadovoljna.hr.

N1

Foto: N1

Comments are closed