slider-pro

Redovna njega kože u prevenciji nastanka bora

Starenje kože je neminovnost i ne možemo ga spriječiti, ali ga adekvatnom njegom možemo odgoditi i ublažiti. Opuštene crte lica i neujednačena boja kože među prvim su znakovima da je koža „iscrpljena“ i da joj je potrebna vitaminska kura koja će joj vratiti blistavost i punoću.

Vitamin C zadužen za je za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože – idealno je „oruđe“ za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres. Direktnim unošenjem vitamina C u kožu ona postaje zdravija i sjajnija.

Koža stari na dva načina. Jedan je unutrašnje starenje, koje je genetski određeno i čiji se znakovi, u odsutnosti vanjskog starenja, vide tek u poodmakloj dobi. Drugi način je vanjsko starenje, koje je uzrokovano faktorima iz okoline: zagađenim zrakom, lošom prehranom, pušenjem i konzumacijom alkohola.

Naredni važan signal za neophodno liječenje s ciljem oporavka kože je suhoća. Također, dehidracija je glavni „krivac“ za ten bez sjaja, jer voda čini oko 30 posto kože. Voda je odgovorna za njenu punoću i čvrstoću. Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, glavni krivac su ipak vanjski faktori, kao što su duhanski dim, onečišćena atmosfera, vjetar, hladnoća, štetne UV zrake i solarij.

Znakovi stresa i umora najprije će se vidjeti na koži lica. U nedostatku vremena, mnoge žene ignoriraju pojavu blažih simptoma koji mogu rezultirati trajnim posljedicama na koži, poput bora koje se mogu pojaviti prije vremena.

Uz vitamin C, i vitamini A i E također štite ćelije kože od slobodnih radikala, kao i preparati s koenzimom 10, tzv. Q10 faktorom, enzimom veoma kompleksnog djelovanja, a krajnji efekt je zdrav i mladalački izgled kože.

S ciljanom njegom kože, kako bi se preveniralo starenje, treba početi u dvadesetim godinama. Kožu treba čistiti mliječnim emulzijama. U tom dobu dovoljno je za njegu upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom protiv sunca.

Preparate za jutarnje čišćenje s alfahidroksi kiselinama treba početi upotrebljavati nakon tridesete godine. Hidratantne dnevne kreme u toj dobi trebaju sadržavati neki od antioksidantnih sredstava. Za područje oko očiju, oko usana i na vratu, treba koristiti kreme koje sadrže retinoide.

Kako se ulazi u petu deceniju i dalje, kreme i preparati na bazi retinoida i sa Q10 koenzimom primjenjuju se na cijelu kožu lica, vrata i ruku. Ove preparate treba ostaviti za njegu tokom noći, a tokom dana nanositi preparate koji sadrže antioksidanse i imaju jednak odnos masne i hidrirajuće komponente.

 

Comments are closed