RTS15WYD-1024x713

Rusija vjerovatno ima kompromitirajuće informacije o Trumpu

Bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey izjavio je da Rusija vjerovatno posjeduje kompromitirajuće informacije o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i da vjerovatno postoje dokazi o njegovom “ometanju pravosuđa”, prenijela je agencija AP.

Comey je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC rekao da je “zapanjujuće” pomisliti da Rusija ima kompromitirajuće informacije o Trumpu ali da tu mogućnost ne treba isključiti.

Prema njegovima riječima, vjerovatno je da je Trump ometao pravosuđe u svojim predsjedničkim postupcima.

Comey je rekao da američki predsjednik “moralno nepodoban” da vodi Sjedinjene Države insistirajući da je Trump “lažov”.

“Ne vjerujem u priče da je mentalno nesposoban ili da je u prvoj fazi demencije. Mislim da nije mentalno već moralno nepodoban da bude predsjednik. Naš predsjednik treba biti oličenje poštovanja i da se vodi vrijednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrijednosti je istina, a to predsjednik nije sposoban da poštuje”, rekao je James Comey u dugom intervjuu američkoj televiziji.

Bivši šef FBI-ja u utorak, 17. aprila, treba izdati knjigu “A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership” (Velika lojalnost: Istina, laži i vodstvo) u kojoj opisuje 20 godina karijere za vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg i rada u FBI-ju od 2013. do 2017. godine.

Comey u knjizi, čiji su dijelovi procurili u javnosti, piše da je Trump “okorjeli lažov” koji ljude oko sebe podređuje lojalnosti kao “vođa mafije”.

Prema njegovim riječima, Trump je “nepošten predsjednik, odvojen od stvarnosti i institucionalnih vrijednosti” koji vlada “vođen egom” i lojalnošću koju zahtijeva da mu bude iskazana.

Trump je Comeyja smijenio u maju prošle godine zbog istrage FBI-ja o mogućoj predizbornoj suradnji Trumpovih suradnika s Rusijom 2016. godine.

Comey je ranije u Senatu Kongresa SAD-a već pominjao pritiske Bijele kuće i da je Trump zahtijevao njegovu lojalnost i zatražio da odustane od istrage protiv generala Michaela Flynna , tadašnjeg savjetnika za državnu sigurnost koji je bio primoran na ostavku.

Comments are closed