2013._10._16._gonggun_banggongyudotan_silsagyeog_daehoe_republic_of_korea_air_force4_10322533976

SAD odobrio prodaju odbrambenog sistema Patriot Turskoj

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odobrilo je prodaju Republici Turskoj 3,5 milijardi dolara vrijednog protuzračnog i proturaketnog sistema Patriot.

Agencija za odbrambeno-sigurnosnu saradnju pri američkom Pentagonu saopćila je kako je State Department odobrio da se Turskoj proda 80 projektila Patriot MIM-104E usmjerenih na rakete GEM-T, zatim 60 projektila PAC-3 i sve popratne opreme.

O odobrenju prodaje informiran je i američki Kongres.

Paket čija prodaja je odobrena sadrži i radarske sisteme 4AN/MQP-65 te četiri kontrolna sistema, deset antenskih setova, 20 lansirnih rampi M903, pet elektro centrala, opremu za komunikacije, testiranja, programske i operativne sisteme.

U saopćenju se navodi kako će odobrenom prodajom biti znatno unaprijeđen kapacitet i fleksibilnost turskog protuzračnog sistema.

“Sigurna Turska i sposobna da spriječi zračne i raketne napade osigurat će mir i stabilnost NATO-a i Evrope“, navodi se u saopćenju.

Američko odobrenje prodaje odbrambenog sistema Patriot uslijedilo je nakon što je Turska s Rusijom prošle godine potpisala sporazum o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-400. Instalacija tog sistema u Turskoj se očekuje u oktobru naredne godine, a zvanični Washington negodovao je zbog tog sporazuma i tvrdi da ruski sistem nije kompatibilan s oružjem koje koriste saveznici unutar NATO-a.

 

Comments are closed