afp_fk5l1_b0655cb689e1f279a73fe4a3d4ead634.nbcnews-ux-2880-1000

SAD: Turska napadom u Siriji izložila riziku američke vojnike

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopštila je danas da je Turska obavjestila saveznike o svojim napadima na kurdske snage u Siriji manje od sat vremena prije početka napada, prenosi Beta.

SAD su saopštile da su jučerašnji turski napadi na položaje Kurda izložili Amerikance potencijalnom riziku.

Američki pukovnik avijacije Džon Dorijan rekao je da tursko upozorenje nije bilo dovoljno precizno po pitanju vremena i lokacije napada da bi bezbjednost američkih vojnika bila osigurana i dodao da su se oni nalazili oko 10 kilometara od mjesta udara.

Dorijan je rekao da su SAD zabrinute što Turska nije izvela napade u koordinaciji sa međunarodnom koalicijom za borbu protiv takozvane Islamske države, koju predvodi SAD.

Sirijski zvaničnici su saopštili da je u turskim vazdušnim udarima ubijeno oko 20 kurdskih boraca, pripadnika Narodnih zaštitnih jedinica (YPG). Ta kurdska formacija je saveznik SAD, a Turska ih smatra dijelom terorističke grupe.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa oštro je juče kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv takozvane Islamske države.

Comments are closed