hd planeta

Satelit TESS otkrio novu planetu van Sunčevog sistema

Naučnici američke svemirske agencije NASA saopćili su na redovnom godišnjem skupu u Seattleu da je satelit TESS otkrio novu planetu van Sunčevog sistema, koja je triput veća od Zemlje.Novootkrivena planeta, nazvana “HD 21749b”, smještena je u sazviježđu Mrežica i kruži oko svijetle patuljaste zvijezde koja je od Zemlje udaljena 53 svjetlosne godine, prenosi Anadolija.

Prema prvim analizama, novootkrivena planeta ima najduže orbitalno razdoblje među planetama koje je dosad identificirao TESS.

Nema izraženih sličnosti s planetama Sunčevog sistema.

“HD 21749b” osom oko svoje zvijezde putuje 36 dana, desetak puta kraće od Zemljine putanje oko Sunca.

Iako godina na novootkrivenoj planetu traje drastično kraće u odnosu na Zemlju, ona je pet puta duža od godine na planeti “Superzemlja” i triput duža od godine na planeti “LHS 3844b”.

Riječ je o dvije planete koje je prošle godine van Sunčevog sistema također identificirao teleskop TESS.

Stručnjaci navode da je novootkrivena planeta smještena u atmosferi teških plinova i da sadrži veću količinu vode, zbog čega je i do 23 puta teža od Zemlje.

Procjena je da prosječna temperatura na površini planete iznosi 150 Celzijevih stepeni.Detaljan izvještaj o novom otkriću u svemiru objavio je časopis The Astrophysical Journal Letters.

NASA je sredinom septembra prošle godine pomoću rakete Falcon 9 u svemir lansirala satelit TESS.

Zadatak satelita tokom dvogodišnje misije jest da istražuje nebeska tijela van Sunčevog sistema.

Comments are closed