Pan the MOON

Saturn ima najneobičniji mjesec ikada zabilježen u svemiru

Nove snimke NASA-ine letjelice Cassini otkrile su najneobičniji mjesec ikada zabilježen u svemiru – Saturnov satelit Pan koji ima oblik golemog raviola.

Fotografije, zabilježene 7. januara 2017., tokom najbližeg prolaska sonde kraj mjeseca, na samo 24.500 km, trebale bi omogućiti istraživanje njegove geologije i nastanka neobičnog oblika, pišu NASA-ini stručnjaci.

Za sada se zna da je Pan jedan od 26 Saturnovih identificiranih prirodnih satelita te da mu je najveći promjer oko 26 kilometara. Znanstvenici još nemaju odgovor na pitanje zašto ima tako neobičan oblik, no prema nekim hipotezama moguće je da je on posljedica djelovanja radioaktivnih elemenata koje je mjesec nakupio tokom rane faze svoje formacije. Takvi topli elementi mogli su ga učiniti rastezljivim. Ako se u to vrijeme jako brzo okretao, mogao se rastegnuti poput pizze koju kuhar oblikuje rotacijom.

Mjesec je prvi snimio Voyager 2 u 1980-ima, međutim, astronomi ga nisu vidjeli na njegovim fotografijama sve do 1990. Više godina kasnije fotografije Cassinija pokazale su da je u Saturnovu A-prstenu očistio pojas širok oko 320 km poznat kao Enckeova pukotina. Ime je dobio po grčkom bogu Panu što na tom jeziku znači ‘sve’.

Misija Cassini-Huygens zajednički je projekt NASA-e, ESA-e (European Space Agency) i Talijanske svemirske agencije.

Comments are closed