DRUGI CLANAK

SkinVision – mobilna aplikacija koja vam može spasiti život

SkinVision je kompanija koja je proizvela istoimenu aplikaciju čiji je cilj da pomogne u dijagnosticiranju promjena na ljudskoj koži.

U moru mobilnih aplikacija koje se proizvode na dnevnoj bazi, nalaze se i one koje vam, vjerovali ili ne, mogu spasiti život. Digitalno zdravstvo (digital health) je fuzija tehnologije i medicine koja ima za cilj iskorištavanje svih dostupnih tehnoloških resursa, pa čak i mobilnih telefona, za očuvanje ljudskog zdravlja.

Jedna takva aplikacija je i SkinVision koju je do sada skinulo preko 1,2 miliona korisnika. Ona je pomogla dijagnosticiranju bolesti u preko 27ooo slučajeva, a cilj joj je pomoć u borbi protiv smrtonosne bolesti, karcinoma kože. Tim koji je osmislio ovu aplikaciju čine istraživači, dermatolozi i profesori sa nekoliko univerziteta iz zemalja poput Njemačke i Australije. Aplikacija je čak i klinički testirana kroz istraživanja provedena u Njemačkoj i Holandiji.

Osim što može u 30 sekundi procesuirati fotografiju sumnjive promjene na koži i odrediti stepen rizika za dotičnu, korisnici imaju mogućnost i da odrede svoj tip kože kao i da saznaju trenutnu vrijednost UV indeksa lokacije na kojoj se nalaze.

Važno je napomenuti da iako je SkinVision, kao i mnoge druge aplikacije u kategoriji digitalnog zdravstva, pokazala vrlo dobre rezultate, ona ne može zamijeniti pregled dermatologa, ali može pomoći korisnicima da pravovremeno reaguju na problematične promjene na koži ili ih ukoliko su iste bezazlene, poštedi stresa čekanja dermatološkog pregleda, a zdravstveni sistem nepotrebnog opterećenja.

Comments are closed