jeff koons rabbit

Skulptura zeca Jeffa Koonsa prodana na aukciji za preko $91 milijun u New Yorku

Razigrana skulptura zeca Jeffa Koonsa postala je najskuplji rad ikada prodan na aukciji kada je riječ o radovima umjetnika koji su još uvijek živi.

Djelo “Rabbit” američkog umjetnika, figura od nehrđajućeg čelika veličine nešto više od 3 metra, prodano je u srijedu navečer u Christie’su u New Yorku za više od 91 milijun dolara, razbijajući procjene aukcija.

Novi rekord se pojavio samo šest mjeseci nakon što je djelo David Hockneya “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” postavilo novo mjerilo kada je riječ o živim umjetnicima, kada se prošlog studenog prodalo za 90,3 milijuna dolara – također u Christie’su u New Yorku.
Umjetničko djelo britanskog slikara preuzelo je i mjesto Koonsovoj skulpturi “Balloon Dog (Orange)”, prethodnog rekordera, koji je u 2013. godini iznosio 58,4 milijuna dolara.

Christie’s je u početku procijenio da će se Koonsova bezazlena skulptura “Zec” prodati za između 50 i 70 milijuna dolara. No, nakon više od 10 minuta licitacije, pobjednička ponuda iznosila je 80 milijuna dolara, što je – uključujući naknade za dražbinu – rezultiralo konačnom prodajnom cijenom od $91.075.000.

Prije prodaje u srijedu, iz Christie’s su opisali skulpturu kao “jedno od najlegendarnijih djela umjetnosti 20. stoljeća”.

“U svome izgledu je svjež i hladan, a ipak dodiruje vizuelni jezik djetinjstva”, kažu na internetskoj stranici aukcijske kuće. “Njegov nedostatak crta lica čini ga nedokučivim, ali njegov oblik izaziva zabavu i neozbiljnost.”

Koonsova skulptura 1986. je jedna od tri izdanja. Drugi se čuva u Broad Foundationu, u Los Angelesu, dok je treći obećan vlasnicima Muzeja suvremene umjetnosti u Chicagu, izvještava Christie’s.

“Ovo je djelo koje sam osobno obožavao 20 godina i sanjao sam da je na prodaji”, rekao je Alex Rotter, predsjednik odjela za poslijeratnu i suvremenu umjetnost Christie’sa, na konferenciji za tisak.

“Možete misliti o Koonsu što god želite, ali ovo je njegovo najbolje djelo”, dodao je.

Comments are closed