Svaka treća osoba na svijetu boluje od neke alergijske bolesti

Svaka treća osoba na svijetu boluje od nekog vida alergijske bolesti, bilo da se radi o alergijama na polen, na određenu hranu, prašinu ili na dlaku kućnih ljubimaca.
Postoji bezbroj supstanci na koje tijelo može razviti neku alergiju. Alergija nastaje kada imunološki sistem prepozna neku regularnu i uobičajnu stvar kao napadača, te protiv nje razvija antitijela. Oni ispuštaju supstance poput histamina, koji može uzrokovati reakcije na očima, koži, disajnim putevima i slično. Za alergije ne postoji određeni lijek koji bi mogao da ih u potpunosti izliječi, međutim danas se nudi mnoštvo proizvoda koji će ublažiti simptome. Iako se preporučuje izbjegavanje samog kontakta sa alergenima, oni će olakšati obavljanje svakodnevih obaveza.
Drvo, trava i korov su neki od najčešćih pokretača alergija kada ste vani, a blizu 30% svjetske populacije pati od njihovih posljedica. U takvim slučajevima, preporučuje se da pratite polenski kalendar, kao i izvještaje o koncentraciji polena s ciljem što bolje zaštite. Kod alergija na polen preporučuje sa da češće perete kosu, obzirom da se polen može skupiti u vlasima kose. Također, odjeću ne bi trebali sušiti na otvorenom. U preporukama doktora naveden je i povećan unos tekućine, kao i vitamina i minerala u svrhu jačanja imunološkog sistema.

Comments are closed