res_f02288c453682e1dbcd2525c9b9a9481

Sve manje višečlanih porodica

Stopa nataliteta u Bosni i Hercegovini najniža je u Evropi, podaci su populacionog fonda Ujedinjenih naroda. Iz tog razloga, sve više lokalnih zajednica odlučuje se za podršku mladim bračnim parovima za zasnivanje porodice i podsticaj nataliteta.

Rade Simeunović, prosvjetni radnik iz Bijeljine, odlučio se za veliku porodicu. Kao otac četvoro djece i predsjednik Udruženja višečlanih porodica u ovom gradu, kaže da su porodice, posebno one mnogočlane, pred velikim izazovima u današnje vrijeme. Porodica poput Simeunovića u Bijeljini nema mnogo. Najviše je onih sa jednim ili dvoje djece, jer se bračni parovi sve teže odlučuju za proširenje porodice.

Lokalne zajednice nastoje podstaći natalitet određenim mjerama subvencija, ali to, nerijetko, nije dovoljno.

Opština Ugljevik dodjeljuje pomoć za svako rođeno dijete po 400 KM i odobravaju sredstva za vještačku oplodnju.

Grad Bijeljina ovu mjeru pronatalitetne politike još nije uveo. Iako su postojale inicijative da se budžetska sredstva ove godine preusmjere s drugih stavki, odbijene su, a ova lokalna zajednica natalitet podržava drugim vidovima subvencija.

Mala Nika Marić, prva beba rođena u Bijeljini i Republici Srpskoj u ovoj godini, imala je privilegiju da bude darivana i od gradske i od entitetske vlasti.

Međutim, to nije slučaj sa većinom novorođenčadi, kojima je nerijetko jedini poklon paket sa reklamnim pakovanjima iz porodilišta. Lokalna vlast obećava da će stanje biti bolje.

U ovom kraju Bosne i Hercegovine “najšire ruke” je opština Lopare, gdje godišnje bude rođeno oko 50 beba. Oni za svako rođeno dijete u prosjeku izdvajaju oko 1.000 KM.
BHRT

Foto: rtvbn.com

Comments are closed