Test za predviđanje prijevremenog porođaja?!

Američki i danski naučnici kreirali su jeftini test krvi koji će omogućiti da se u 80 posto slučajeva predvidi postoji li opasnost da trudnica rodi dijete prije termina.
Stručnjaci tvrde da test ima veliki potencijal kada je riječ o smanjenju broja smrtnih ishoda tokom porođaja i komplikacija.U svijetu ima čak 15 miliona prijevremenih porođaja godišnje.

Test se može koristiti i za procjenu termina porođaja na jednako pouzdan i jeftiniji način od ultrazvučnog pregleda.
Ovaj test mjeri aktivnost majčinih placentarnih i fetusnih gena, te se procjenjuje nivo molekula ribonukleinske kiseline, zahvaljujući kojima se prenose genetske informacije u tijelu.

Zahvaljujući malom broju gena može se zaključiti koje su trudnice u opasnosti kada je riječ o prijevremenom porođaju.

Prijevremenim se smatra svaki porođaj koji nastupi tri sedmice prije utvrđenog termina, a u SAD pogađa devet posto trudnica.

Fiziološki, trajanje trudnoće je 40 sedmica, odnosno 280 dana, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Svaki porođaj prije navršenih 37 sedmica po definiciji je – prijevremeni.
Donja granica prijevremenog rađanja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. sedmica trudnoće. Ova granica je u vezi sa mogućnošću da plod preživi nakon rođenja.

Napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je za to da se danas mogu spasiti i bebe od samo 500 grama težine na rođenju, odnosno one rođene u 22. sedmici.

U razvoju novog testa naučnici su koristili krvne uzorke 31 danske trudnice kako bi otkrili koji geni pouzdano upućuju na rizik od prijevremenog porođaja.

Comments are closed