tillersonrex_011117gn6_lead

Tilerson: Još nema kontakta o sastanku Tramp-Kim

SAD još nisu imali direktan kontakt sa Sjevernom Korejom o najavljenom samitu te dvije države o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali takav kontakt i dalje očekuju, rekao je danas državni sekretar SAD Reks Tilerson.

“Nismo imali direktan odgovor Sjeverne Koreje, mada smo u očekivanju”, rekao je on novinarima u Abudži u Nigeriji, gdje je na posljednjoj etapi turneje po Africi.

Najava američko-sjevernokorejskog samita je stigla nedavno i “biće više faza dok se ne dogovorimo o mjestu i dometu tih razgovora”, rekao je Tilerson.

Pjongjang još bez odgovora o susretu sa Trampom
“Ništa nije dogovoreno” o mjestu razgovora, poslije najave istorijskog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džonga Una.

“Ljudi žure da dobiju odgovore na sva ta pitanja. Ja bih rekao da ostanu strpljivi”, rekao je on.

Američki predsjednik je prošle sedmice prihvatio da se sastane sa sjevernokorejskim vođom do maja, da bi razgovarali o odustajanju Pjongjanga od nuklearnog oružja, rekao je Tilerson, potvrdivši najavu izaslanika Južne Koreje u Vašingtonu o tome.

Pjongjang još nije zvanično reagovao na tu najavu, međutim sjevernokorejski ambasador pri UN Pak Song Il je rekao za Vašington Post da je taj poziv rezultat “dobrovoljne i slobodne odluke” Kim Džonga Una.

Comments are closed