Ilustracija

Tromjesečna beba na saslušanju zbog terorizma

Britanski “Guardian” prenosi kako je  američka ambasada u Londonu pozvala  tromjesečnu bebu na ispitivanje o terorizmu.

Do pomenutog  događaja  došlo je zbog jedne  greške koju je napravio djed bebe prilikom popunjavanja obrasca za vizu u elektronskom sistemu za odobravanje putovanja. Porodica tromjesečnog Harveya Canion-Cema namjeravala je otputovati iz Velike Britanije u grad Orlando, u saveznoj američkoj državi Floridi.

Harveyev djed, Paul Canion, je na pitanje “da li namjeravate ili ste ikad učestvovali u terorističkim aktivnostima, špijunaži, sabotaži ili genocidu?”, nesmotreno kliknuo na  opciju “da”, zbog čega je dječak koji živi u gradu Pointon pozvan na razgovor u ambasadu u Londonu.

– Nisam mogao vjerovati da nisu shvatili kako je riječ o grešci i da beba od tri mjeseca ne može nikome nauditi – rekao je 62-godišnji Canion koji je naknadno shvatio šta se desilo.

Prema njegovim riječima, putovanje do Londona i nazad trajalo je nepunih deset sati, što je čak duže i od leta od Manchestera do Orlanda, a tu grešku su platili 3000 funti (gotovo 3.537 eura).

– To je bila, zaista, skupa greška, ali sam se nadao da će to američka ambasada primjetiti. Sumnjam da bi teroristi prilikom popunjavanja obrasca izabrali opciju ‘da” – rekao je Canion.

Tromjesečni dječak je  prilikom ispitivanja bio vrlo strpljiv i nije plakao, kaže djed.

– Razmišljao sam o tome da ga na ispitivanje odvedem obučenog u narandžasti kombinezon, ali nisam bio siguran u smisao za humor zaposlenih u ambasadi, pa sam odustao. Naravno da moj unuk nije učestvovao u genocidu, niti špijunaži. Doduše, nekoliko puta je sabotirao pelene, ali o tome nisam govorio u ambasadi – zaključio je Canion.

 

 

 

 

Comments are closed