160517174943-donald-trump-kim-jong-un-composite-full-169

Trump zaprijetio ‘vatrom i bijesom’ Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja upozorila je danas da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD Donald Trump obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Pjongjang je naveo da “trenutno pažljivo razmatra operativni plan kako bi gađao zone oko Guama i to balističkom raketom srednjeg dometa, Hvasong-12″, javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un to bude odlučio, dodala je agencija.

Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku se nalazi američka vojna baza.

Trump je nekoliko sati ranije upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s “vatrom i bijesom” poslije izveštaja da američki obaveštajci vjeruju da je ta zemlja uspjela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu da nose postojeće rakete.

“Bilo bi dobro za Sjevernu Koreju da više ne prijeti Sjedinjenim Državama. Dočekali bi ih vatra i bijes kakve svijet još nije vidjeo”, izjavio je Trump.

Uzbuna u Wašingtonu zbog nuklearnog programa Pjongjanga je pojačana nakon dva uspJešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog mjeseca.

Comments are closed