amel-tuka-zastava

Tuka se plasirao u polufinale na 800 metara

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u polufinalnu utrku na 800 metara na Evropskom prvenstvu u atletici. Također naš atletičar Abedin Mujezinović se nije uspio pridružiti Tuki.Tuka se našao u nimalo laganoj četvrtoj grupi zajedno s evropskim prvakom Adamom Kszcozom iz Poljske, a tu su još bili Markus Einan iz Norveške, Gabriel Tual iz Francuske, Žan Rudolf iz Slovenije, Daniel Rowden iz Velike Britanije, Elliott Crestan iz Belgije, te španjolac Daniel Andujar.
Amel je ostvario plasman u polufinale osvajanjem drugog mjesta s vremenom 1:46.47. Očekivano je pobijedio Kszczot koji je imao vrijeme 1:46.31. Treće mjesto je pripalo Rowdenu zahvaljujući vremenu 1:46.59.
Što se tiče našeg drugog atletičara Abedina Mujezinovića, on se takmičio u prvoj grupi atletičara, a protivnici su mu bili britanac Elliot Giles, Christos Demetriou iz Kipra, Saul Ordonez iz Španije, Cosmin Trofin iz Rumunije, Michal Rozmys iz Poljske,irac Mark English, Tamas Kazi iz Mađarske, te njemac Marc Reuther.
Pobijedio je Ordonez (1:47.95), drugi je bio Rozmys (1:48.01), a treći Giles (1:48.05). Na četvrtom mjestu je završio Mujezinović (1:48.05) te je čekao završetak kvalifikacija ne bi li prošao u polufinale zahvaljujući svom vremenu. Ipak, u tome nažalost nije uspio. Na kraju utrke je naznačeno da je diskvalifikovan.

Polufinalna utrka je na rasporedu u petak u 19:32 sati, a finalna u subotu u 20:30 sati.

Comments are closed