U BiH je postao trend da žene traže carski rez

U petak  je otvoren četvrti simpozij babica s međunarodnim sudjelovanjem na temu “Humanizacija porođaja”, u Mostaru.  

Babica Olivera Perić, predsjednica udruženja, istaknula je kako je bit ibabica neprocjenjivo, te da taj posao kao i svaki drugi ima prednosti i nedostataka.

“Primati život novorođenčeta, novog čovjeka u svoje ruke je nešto posebno. To su velike prednosti gdje vi osjećate emocije, nešto što vas obaspe toplinom i što vas dalje tjera da radite ovaj poziv na najprofesionalniji i najstručniji način”, istaknula je Perić.

Poručila je kako je jedan od ciljeva simpozija vratiti porođaj i rađanje djeteta u prirodne okvire kako bi na kraju imali zdravo dijete, zdravu majku i sretnu porodicu.

“Moram istaknuti da je 18 godina bila tamna strana u primaljstvu i nije bilo školovanja babica u HNK-u na srednjoškolskom nivo te smo se odlučili na Fakultetu zdravstvenih studija pokrenuti Studij za primalje i to je prvi preddiplomski studij primaljstva u BiH”, kazala je Perić.

Ginekolog da Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Vedran Bjelanović kazao je kako se medicinsko osoblje što manje treba uplitati u normalan tok poroda već da treba jedino intervenirati kada je to potrebno.

Istaknuo je kako je povećana učestalost carskih rezova što je, kako smatra, potpuno neopravdano.

Po riječima doktora Bjelanovića, u visokorazvijenim zemljama učestalost carskih rezova je od 15 do 20 posto, a u BiH od 20 do 30 posto.

Ustvrdio je kako je spontani porod najbolji način poroda jer su komplikacije poslije operacijskog dovršenja poroda znatno češće i za ženu i za dijete.

“Trend je da žene traže carski rez ali doktori i primalje su tu da ih savjetuju da prirodno rađaju”, istaknuo je Bjelanović.

Pored predavanja na simpoziju će se održat niz radionica na kojima će se usvojiti vještine i znanja koja će biti korisna u daljnjem radu.

 

Comments are closed