Bosnia-Herzegovina-EU-flags

U BiH predstavljanje EU projekta vrijednog 2,2 milijuna eura

U Sarajevu će danas zvanično biti predstavljen novi dvogodišnji projekat “EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, koji financira Europska unija iznosom od 2,2 milijuna eura u okviru kontinuirane podrške sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je poboljšanje efikasnosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini i obuhvata sve pravosudne institucije u zemlji – Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudove, ministarstva pravde, agencije za sprovođenje zakona i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Projekt će predstaviti zamjenik šefa Delegacije Europske unije u našoj zemlji Khaldoun Sinno, francuski ambasador Guillaume Rousson te voditeljica projekta “EU4Justice” – francuska tužiteljica koja se specijalizirala za teški kriminal, Isabelle Arnal.

Projekt se organizira u partnerstvu sa Organizacijom za međunarodnu pravnu pomoć (GIP JIP) s ciljem poboljšanja efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sustavu krivičnog pravosuđa. Smatra se da će “EU4Justice” ojačati i kapacitete u pogledu ljudskih resursa i upravljanja radnom uspješnošću kao i disciplinskih okvira i postupaka.

Projekt financira Europska unija, a implementira GIP Justice Coopération Internationale (GIP JCI), saopćeno je iz EU Info centra.

Comments are closed