A man cools off during a warm summer day in Baghdad July 30, 2015. A searing heat wave forecast to sweep through Iraq prompted the government to declare a four-day holiday starting on Thursday and order regular power cuts at state institutions.  REUTERS/Ahmed Saad

U Iraku kolektivni godišnji odmor zbog visokih temperatura

Iračka vlada je saopštila da su usljed vrelog talasa i temperatura koje iznose preko 50 stepeni celzijusa, svi državni službenici na obaveznom godišnjem odmoru.

Kolektivni godišnji odmor odnosi se na sve državne službenike u Iraku.
Ovo je prvo upozorenje na visoke temperature koje su vlasti izdale ove godine, a naredba o kolektivnim godišnjim odmorima stigla je iz kabineta iračkog premijera.
Basra i Majsan su bili najtopliji gradovi u julu, dok je današnja temperatura dostigla 50 stepeni saopštila je meteorološka služba.
Najviša temperatura prošlog ljeta u Bagdadu je dostigla 51 stepen, dok je u Basri bilo 53 stepena.
Irak nema turističke destinacije na kojima bi ljudi mogli da se sklone od vrućina kao što to mogu stanovnici drugih država u regionu. Oni koji zbog nedostatka sredstava za putovanje u neku od susjednih zemalja koriste neku od opcija za rashlađivanje u Iraku među kojima je odlazak na sjever zemlje, gdje rashlađivanje pronalaze kupanjem u rijekama ili kanalima za navodnjavanje.

Comments are closed