sleep-head-625x350

U Japanu obavezno spavanje na poslu

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi toleriše zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran.

Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika. Ne misli se tu da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem pola sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”.

Prema najnovijem ispitivanju provedenom između 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.

 

Comments are closed