u-manastiru-kod-zavidovica-pronadjeni-predmeti-iz-srednjeg-vijeka-srn2019-10-4-164260-2_5d97679889754

U manastiru kod Zavidovića pronađeni predmeti iz srednjeg vijeka

Posebno nas raduje što je prilikom otkopavanja zemlje uz vanjsku stranu južnog zida priprate pronađeno dosta kovanih klinova, koji su vjerovatno korišteni prilikom izrade krovne konstrukcije manastirske crkve, kao i drugih značajnih metalnih predmeta.

Tokom arheoloških istraživanja lokaliteta manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića pronađeni su ostaci patosa, dosta kovanih klinova, ali i mamuze i potkov za obuću …
… za koje se pretpostavlja da bi mogli biti iz 15. ili 16. vijeka, objavljeno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske.

Administrator manastira Udrim protojerej-stavrofor Zoran Živković istakao je da arheološko istraživanje izvodi Muzej iz Doboja koji je obezbijedio neophodna sredstva za ove namjene.

On je naveo da je očišćena gotovo u potpunosti unutrašnjost manastirske crkve, koja je ruševina 300 godina, gdje su vidni ostaci patosa u dijelu priprate i dijelu oltarske apside.

“Posebno nas raduje što je prilikom otkopavanja zemlje uz vanjsku stranu južnog zida priprate pronađeno dosta kovanih klinova, koji su vjerovatno korišteni prilikom izrade krovne konstrukcije manastirske crkve, kao i drugih značajnih metalnih predmeta”, naveo je Živković.

Među pronađenim predmetima vrijedno je pomenuti mamuze koje su istraživači pronašli uz južni zid priprate, kao i potkov za obuću.

“Pretpostavka je da bi mamuze mogle biti iz 15. ili 16. vijeka, a isto tako i potkov za obuću. Tačan vremenski period iz koga potiču ovi značajni predmeti biće utvrđen nakon završetka arheološkog istraživanja”, naveo je Živković.

Comments are closed