dzeko_hodzic_collegium_artisticum_DZKRSA_16

U Sarajevo svečano otvorena izložba “Apokalipsa” bh.umjetnika Džeke Hodžića

Poznati bh.umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić, sinoć je u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevo svečano otvorio izložbu pod nazivom ” Apokalipsa”.

Glavni povod za otvaranje ove izložbe je 70. rođendan bh.umjetnika Džeke Hodžića. Publika će imati priliku da pogleda tri grandiozna tripiha, a to su: “Apokalipsa I”,  “Apokalipsa II”, “Apokalipsa III”.

Ova djela čine tzv. triologiju, “Apokalipsa I ” govori o stradanjima jedne države i jednog naroda, ovo djelo je inspirisano ratom u Bosni. Drugo djelo govori o apokalipsi planetarno, a  treće djelo o haosu u svemiru.

Prethodnih godina ova djela su prezentovana i to u dva slučaja, prvi put se to deslilo 2016. godine u Historijskom muzeju, a drugi put 2017. godine u sarajevskoj Vijećnici.

Istaknuti bh.umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić  predstavit će svoju kolekciju radova u Podgorici u mjesecu maju, a svoju kolekciju radova će ponovo predstaviti u Bosni i Hercegovini u Tuzli i Bihaću u oktobru i novembru.

Bh. umjetnik Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Crnoj Gori. 1970. godine završava Školu primijenjene umjetnosti u Peći, a 1977. godine Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Imao je 60-ak samostalnih izložbi u gradovima kao što su  Sarajevo, Zagreb, Beograd, Zenica, Stuttgart, Munchen. Učesnik je preko trideset značajnih bijenala i trijenala.

Dobitnik je dvanaest nagrada među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, Grand Prix ULU-a BiH, Srebrna nagrada Univerziteta Sarajevo,Nagrada grada Waserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja Arbeitskreis 68 – Waserburg i Udruženja Kunstverein Erlangen e.v.- Njemačka. Potječe iz slikarske porodice  i jedan je od najvažnijih bosansko-hercegovačkih slikara.

Početkom ove godine obilježio je 40 godina svoga rada.

Comments are closed