U Živinicama će se graditi prvi pčelarski centar

Riječ je o prvom centru ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, a smješten na lokalitetu Rudina moći će odgovoriti svim zahtjevima savremenog pčelarstva.
“U centru je predviđeno formiranje pogona za proizvodnju, preradu, punjenje i pakovanje meda, zatim pogona za izradu bazne osnove, a u jednom objektu bi bila zastupljena i pčelarska oprema, mašine…”, rekao je za Klix.ba Salim Halilbašić, sekretar živiničkog Udruženja za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica, koje je inicijator realizacije projekta.
Izgradnja multimedijalne sale također je u planu, a ista bi služila za treninge i edukacije pčelara, ali i osnivanje škole pčelarstva koja će biti namijenjena mladim osobama. Uspostavljanjem pčelarskog centra stvorit će se preduslovi i za izgradnju pčelarskog doma. U sklopu ovog projekta predviđeno je i formiranje stacionarnog pčelinjaka s 50 pčelinjih zajednica.

“Na našem području još uvijek nije zastupljeno profesionlano pčelarstvo, a uvođenjem savremenih tehnologija u centru i domu osigurali bismo da naši proizvodi budu zastupljeni u većoj mjeri izvan granica Bosne i Hercegovine, što trenutno nije slučaj”, istakao je Halilbašić te naglasio da će se nakon realizacije ovog projekta steći uslovi za zaposlenje 70 osoba.

Pčelarstvo u našoj zemlji predstavlja i idelanu priliku za održivo samozapošljavanje mladih ljudi, a iz Pčelice poručuju da im je cilj da Tuzlanski kanton postane prepoznatljiv po ovoj grani poljoprivrede, s obzirom na to da raspolaže značajnim prirodnim potencijalima koji bi mogli biti veoma iskorišteni.

Comments are closed