Group of high school students listening a lecture in the classroom. Focus is on happy female student.

Učenici su zdraviji i uspješniji ako im nastava počinje kasnije

Logično je da većina školaraca spava duže ako im jutarnja nastava počinje kasnije, no manje je poznato da duži san ima pozitivan učinak na njihovo zdravlje, sreću i ocjene.

U američkom gradu Seattleu nastava odnedavno više ne počinje u 7.50 ujutro nego u 8.45 sati. Bila je to odluka gradske uprave u sklopu reorganizacije nastave u gradskim školama.

Naučnici sa univerziteta države Washington i Salkova instituta za biološke znanosti istražili su kako je to utjecalo na učenike.

“Studija je pokazala značajna poboljšanja u duljini i kvaliteti sna, a vrijeme ustajanja približilo se prirodnom vremenu buđenja za tinejdžersku dob”, kazao je profesor Horacio de la Iglesia, biolog na vošingtonskom sveučilištu.

Kasniji početak nastave rezultirao je time da su učenici u prosjeku spavali 34 minute duže, odnosno s prosječnih 6 sati i 50 minuta trajanje njihova sna produženo je na 7 sati i 24 minute.

To je važno, istaknuli su naučnici u članku objavljenom u časopisu Science Advances, jer je tinejdžerima potrebno više sna nego njihovim roditeljima.

“Unutarnji biološki sat tinejdžera u temelju se razlikuje od onoga kod odraslih osoba”, kaže znanstvenik Gideon Dunster.

Naučnici vjeruju da bi školske vlasti posvuda u svijetu o tomu trebale voditi računa.

“Tražiti od tinejdžera da bude budan i aktivan u 7.30 je isto kao tražiti da odrasla osoba bude budna i aktivna u 5.30 sati”, kaže profesor De la Iglesia.

“Vrijeme početka nastave ostavlja ozbiljne posljedice na usvajanje i primjenu gradiva. Tinejdžeri imaju svoj unutarnji raspored. A pitanje je kakav raspored imaju njihove škole?”.

 

 

 

 

Comments are closed