Učešće BiH na Eurosongu nemoguće čak i kad sponzori pokriju sve troškove učešća

BiH se u posljednje dvije godine nije takmičila za najbolju pjesmu starog kontinenta, svog predstavnika neće imati ni ove godine. Tako će ostati sve dok BHRT ne riješi sudski spor s EBU-om i nagomilane finansijske probleme. Sankcije BHRT-u je uvela Evropska radiodifuzna unija (EBU) .
Ralph Siegel je izrazio veliki interes da finansira projekt predstavljanja BiH na Eurosongu u Lisabonu. Želio je da komponuje i producira pjesmu uz uvjet da pjesmu izvede folk pjevačica Hanka Paldum.

“Prošle godine nismo mogli prihvatiti tu ponudu, jer nismo učestvovali na Eurosongu. Ostavili smo tu mogućnost otvorenom i ove godine smo kontaktirali EBU u vezi sa mogućnošću učešća BHRT-a na Eurosongu 2019. godine. Nažalost, BHRT je i dalje pod sankcijama EBU-a koji nam je odgovorio da BHRT ne može učestvovati na Eurosongu sve dok ne riješi sudski proces i ne vidi kako će početi otplaćivati dugovanja koja su veća od 6 miliona švicarskih franaka”, rekla nam je šefica delegacije bh. Eurusonga Lejla A. Babović.

BiH se nije takmičila zbog finansijskih problema. 2016.g. prestavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ane Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo učešće bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima.
BiH prvi je put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari s pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

Comments are closed