Dani kulture Irana 2017

Umjetnost Isfahana na Danima kulture Irana 2017

Sinoćnjim koncertom iranske muzike u Vijećnici su otvoreni Dani kulture Irana 2017. 

Svoje umjetničke radove iz oblasti kaligrafije, iranskog slikarstva, drvoreza, rukotvorina i iranskih minijatura je predstavilo osam iranskih umjetnika iz provicije Isfahan. Predstavljena je i izložba fotografija Isfahana, koji se smatra jednim od najljepših gradova Irana.

Na otvaranju manifestacije ambasador Islamske Republike Iran  Mahmoud Heidari naglasio je višestruku povezanost naroda Bosne i Hercegovine i Irana, koja se ogleda kako u religijskoj i kulturnoj sličnosti, tako i jezičkoj jer bosankohercegovački jezici imaju veliki broj riječi koje svoje porijeklo vuku iz perzijskog jezika.

Među organizatorima se ističu Iranski kulturni centar, Grad Sarajevo, Likovna i Muzička akademija, Federalno ministrastvo kulture i sporta, i fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti ovog ministarstva.  Cilj manifestacije su širenje kulturne raznolikosti i razvijanje ekonomskih i političkih odnosa, uz nadu da će se ovakvim aktivnostima u Bosni i Hercegovini probuditi želja za drugačijim i pozitivnijim odnosom prema kulturi.

Comments are closed